NFT’s zijn hot en happening. Deze digitale bestanden welke via blockchaintechnologie kunnen worden vastgelegd en verhandeld, hebben al meerdere keren miljoenen euro’s in het laatje gebracht. En waar dure NFT’s eerst zeldzame objecten en karakters voor bekende videogames waren, verschuift de focus binnen deze branche steeds meer richting kunstwerken. Een maker of handelaar kan vanachter zijn refurbished MacBook Pro 15 in een uurtje honderden NFT’s van popart, muziek of abstracte kunst uploaden en een ontzettende smak geld verdienen. Je lees hier hoe het maken en verhandelen van digitale kunstwerken zoals NFT’s werkt.
Hoe werkt handel in NFT kunstwerken?
NFT staat voor Non Fungible Token, een uniek digitaal voorwerp, waarvan het wettelijke bezit wordt vastgelegd met behulp van blockchaintechnologie. Het ‘munten’ (online krijgen) en elke verkoop van een NFT wordt vastgelegd op die blockchain (een keten van datablokken). Via een speciale online NFT-markt kan zo’n token verkocht worden.
Hierdoor is het eigendom redelijk onwrikbaar verankerd in een blockchain, welke constant gecontroleerd wordt door duizenden refurbished MacBook Pro 15 laptops en andere computers van alle gebruikers binnen deze blockchain. Beleggen in NFT’s is een moderne vorm van kunsthandel welke zeer aantrekkelijk is door het waterdichte en sterk gecontroleerde eigendomsrecht.
Welke NFT kunst bestaat er?
Digitale kunstobjecten die als NFT verhandeld worden hebben veel vormen. Ze kunnen bestaan uit eenvoudige ‘meme’-achtige plaatjes, zoals de waardevolle collectie van de Bored Ape Yacht Club (cartoonachtige mensapen), maar er zijn ook artiesten als Beeple en Gary Vaynerchuk, die complexe beeldende kunst maken op hun refurbished MacBook Pro 15.
Een NFT kan ook bestaan uit een foto, film of muziekbestand; artiesten als 3LAU, Don Diablo en Imogen Heap hebben al nieuwe tracks uitgebracht en verkocht via deze blockchaintechnologie. Er zijn ook ‘traditionele’ artiesten zoals Damien Hirst welke nieuwe kunst uitbrengen, en zelfs al overleden artiesten zoals de schilder Baranoff-Rossiné, wiens volledige collectie in 2021 als NFT-kunst werd geveild door zijn nabestaanden.