Waarop let je bij het inlijsten van een foto?

Een kunstzinnige foto aan de muur kan evenveel zeggingskracht hebben als een oude meester – tegen een fractie van een prijs. Iconische portretten, onvergelijkbare staaltjes uit de architectuur, of simpelweg een glorieus landschap: de keuze voor artistieke plaatjes in enorm. En met een juist gekozen foto benadruk je je gevoel voor stijl én verander in één klap de sfeer van je woonkamer.

Er is een element aan een opgehangen kunstfoto dat veel huisbezitters vergeten of onderwaarderen, en dat is de lijst. Slim gekozen fotolijsten kunnen de foto die ze omsluiten maken of breken. Dit zijn tips om de beste fotolijst voor jouw artistieke kiekje te kiezen.

Een egaal frame benadrukt de foto zelf

Fotolijsten met één enkele kleur zijn een veilige keuze voor de meeste foto’s. En voor dicromatische foto’s (met sepia- of grijstinten) zijn ze zelfs een must.

Kies een metallic frame voor portretten

Weerkaatsende metallic fotolijsten van goede kwaliteit verlenen een dromerige, magische atmosfeer aan de foto. Daarom kunnen ze familiefoto’s, trouwfoto’s en portretten een extra mooie uitstraling meegeven.

Kies voor zwart…

Behalve dat een zwart lijstje er elegant en onberispelijk uitziet, verandert deze kleur ook de optische waardes van zijn foto. Zwarte fotolijsten leggen de nadruk op de lichtere delen van je foto en maken de foto daardoor uitbundiger.

…of ga voor wit

Een witte lijst zorgt ook meer voor contrast, maar trekt juist de schaduwen naar voren en maakt het geheel dus donkerder en mysterieuzer.

Let op de kleuren van de muur

Een fotolijst vormt een grens tussen de foto en de muur. Kies daarom voor een frame waarvan de kleur niet dicht bij die van je behang of muurverf ligt.

apptheme