Cobra

Diverse kunstenaars afkomstig uit België, Denemarken en Nederland vormden tussen 1948 en 1951 een avant-gardistische beweging genaamd de CoBrA-groep. In Parijs in het Café Notre-Dame richtte zij de beweging op 8 november 1948 op. Uit de naam CoBrA zijn de hoofdsteden af te leiden waar de oprichters vandaan kwamen, namelijk Copenhagen, Brussel en Amsterdam. Dit werd echter wel in het Frans geschreven, gezien dit de voertaal van de beweging was. Direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog behoorde de CoBrA-groep tot de belangrijkste internationale avant-gardebeweging.

Avant-garde duidt een nieuwe generatie jonge kunstenaars aan, welke experimenteerden met nieuwe vormen binnen de kunst. Kunst in de breedste zin weliswaar, want dit ging zowel over muziek, schilderkunst, literatuur, film, theater en poëzie. Avant-garde is een Franse term, welke letterlijk ‘voorhoede’ betekend. Hiermee werd van oorsprong de verkenningsgroep binnen het leger aangeduid. De groep welke tot de avant-garde in de kunst wordt gerekend, zijn dus feitelijk de pioniers op het gebied van nieuwe, moderne kunst.

De bekendste CoBrA kunstenaars zijn natuurlijk de oprichters van de kunststroming. Dit waren de Belgische Christian Dotremont en Joseph Noiret, de Nederlandse Karel Appel, Constant Nieuwenhuys en Guillaume Cornelis van Beverloo (Corneille) en de Deen Asger Jorn.

apptheme