De uit Bristol afkomstige Damien Hirst is naast kunstenaar ook kunstverzamelaar. De grootte van zijn kunstverzameling heeft Hirst mede te danken aan zijn opleiding op het Goldsmiths College. Hier ruilde hij namelijk kunst met medestudenten, waarmee hij de start maakte van zijn collectie. Inmiddels omvat de Hirsts collectie meer dan die van Pablo Picasso en Banksy. In een rij omgebouwde pakhuizen uit de Victoriaanse tijd, opende Hirst in 2015 zijn tentoonstellingsruimte genaamd de Newport Street Gallery.
Naamsbekendheid heeft Hirst onder andere verkregen door zijn deelname aan en groep jonge kunstenaars welke later bekend kwamen te staan onder de naam Young British Artists (YBA). De YBA was een groep jonge kunstenaars welke vanaf de jaren ’90 de Britse kunstscene domineerde. De zogenaamde YBA’s maakten voornamelijk conceptuele beeldende kunst, en werden onder andere bekend doordat Brits kunstverzamelaar Charles Saatchi werk van hen aankocht.
De echte bekendheid van Hirst ontstond echter door zijn tentoonstelling Freeze in 1988. Deze tentoonstelling vond plaats in een leegstaand havenpand in Londen, en was een spraakmakende kunsttentoonstelling welke Hirst samen met medestudenten van het Goldsmiths College organiseerde. Een aantal van de mede organisatoren waren onder andere de inmiddels overleden Angus Fairhurst, de Canadese Angela Bulloch en abstract schilder Ian Davenport.
Het merendeel van Hirsts bekende werken omvatten dieren welke gepreserveerd zijn in een aquarium vol met formaldehyde. De titels van deze werken zijn doorgaans erg lang, en lijken totaal niets te maken te hebben met het dier. Het kunstwerk The Physical Impossibility Of Death In The Mind Of Someone Living is wellicht het bekendste werk van Hirst. Het is een enorm aquarium met ‘sterk water’ waarin een tijgerhaai drijft. Hirst maakte het kunstwerk in 1991 in opdracht van Charles Saatchi, die het werk in 2004 naar verluid verkocht voor maar liefst €9,3 miljoen.
Het Gouden Kalf is eveneens een kunstwerk van de hand van Hirst. Deze installatie is een op sterk water gezet stierkalf in een verchroomde bak, en de hoeven en hoorns van het dier zijn verguld met 18 karaats bladgoud. Hirst verkocht dit werk in 2008 in eigen beheer door het bij het wereldberoemde veilinghuis Sotheby’s te laten veilen.
Een ander wereldberoemd werk van Hirst is getiteld For the Love of God. Dit is een afgietsel van een schedel in platina, welke Hirst met 8.601 diamanten heeft bezet. Één diamant is een zeer bijzondere en uniek roze peervormige diamant genaamd de Skull Star Diamond, van maar liefst 52,4 karaat. Deze kreeg een prominente plek op het voorhoofd van de schedel. Met het kunstwerk wilde Hirst de belachelijke hoeveelheid geld uitbeelden welke de mensheid uitgeeft om zo uitstel van de dood te hebben. Hirst maakte in 2010 een tweede versie van dit controversiële kunstwerk, hier maakte hij echter gebruik van een babyschedel. Dit kunstwerk kreeg de naam For heaven’s sake.