Banksy

Wie de precieze persoon is die achter het pseudoniem Banksy schuilgaat, is tot op de dag van vandaag niet duidelijk. De identiteit van de kunstenaar is gehuld in mysteries, waardoor we je over de persoon zelf weinig feiten kunnen geven. Er wordt vermoed dat ene Robert Banks de man achter de vele kunstwerken is, maar ook de namen Robin Gunningham en Robert del Naja komen regelmatig voorbij. Wel zou Banksy in 1974 geboren zijn in de stad Bristol, maar veel verder komen we dan ook niet.

De kunstwerken van Banksy hebben allemaal een aantal dingen gemeen. Zo zijn de stukken doorgaans humoristisch van aard, met een flinke politieke lading. Daarnaast combineert Banksy een sjabloontechniek, met graffiti in zijn straatkunst. Het verhaal gaat dat Banksy in de loop van de jaren grotendeels is overgestapt op de techniek van stencil-graffiti, omdat deze werkwijze minder tijd zou kosten. Gezien de illegaliteit van graffiti, openbare gebouwen “bekladden” mag immers niet, is snelheid natuurlijk wel zo handig.

Diverse Europese steden, maar ook een aantal daarbuiten, hebben de eer om een kunstwerk te herbergen van deze beroemde straatkunstenaar. In de Verenigde Staten heeft Banksy bijvoorbeeld kunstwerken gezet in bepaalde Palestijnse gebieden. Door de karakteristieke lading van Banksy’s werk, trekt hij veel aandacht van de media. De boodschappen die hij over wil brengen zijn vaak antikapitalistisch, pacifistische, pro vrijheid en duidelijk tegen de gevestigde orde.

Naast street-art maakt Banksy onder andere ook sculpturen, stickers en cd-hoezen. Dit deed hij bijvoorbeeld voor het album Think Tank van Blur. Daarnaast past Banksy ook bestaande kunst aan zodat de aard van het stuk compleet veranderd. Een bekend voorbeeld hiervan is een scène uit de film Pulp Fiction, waarbij twee pistolen zijn vervangen door bananen.

apptheme