Andy Goldsworthy

Andy Goldsworthy is een fotograaf, beeldhouwer, maar bovenal land art kunstenaar uit Cheshire, Engeland. Goldsworthy maakt vaak plaatsgebonden beelden en land art objecten, welke op een prachtige manier omringt worden door de landschappelijke omgeving. In zijn werken maakt hij vaak gebruik van spullen die ter plaatse voorhanden zijn. Denk hierbij aan takken, bladeren, rotsen of ijs. Dit zijn dus veelal natuurlijke materialen, en zijn hierdoor regelmatig tijdelijk van aard door het verstrijken van de tijd.

Goldsworthy is zich er terdege van bewust dat zijn installaties en kunstwerken temporair zijn, wat hem heeft doen besluiten de kunstwerken door middel van fotografie vast te leggen. Zoals Goldsworty zelf aangeeft, gaat het echter helemaal niet om kunst. “Het gaat alleen over het leven en de noodzaak om te begrijpen dat veel dingen in het leven niet lang meegaan.” aldus Andy. Kort gezegd wil Goldsworthy de vergankelijkheid van het leven aanstippen. En dat lukt hem aardig.

Over de kunstenaar is in 2001 een documentaire verschenen met de titel Rivers and Tides: Andy Goldsworthy Working with Time. Hierin heeft Thomas Riedelsheimer zeer mooi weten vast te leggen hoe Goldsworthy aan het werk is in de natuur, en welke processen voorafgaand daaraan plaatsvinden. Ook kwam er een vervolgdocumentaire getiteld Leaning Into the Wind.

apptheme