Zelf een museum beginnen

Een museum is in feite een plek waar men bijzondere verzamelingen laat zien. Deze verzamelingen kunnen echter heel uiteenlopend zijn: van stenen en fossielen tot een collectie schilderijen. Kortom, de mogelijkheden zijn legio. Echter, wanneer je zelf een museum wilt gaan beginnen zul je meer moeten doen dan enkel een verzameling tentoonstellen. Wat komt er zoal bij kijken ?

Informatie

Wat de tentoonstelling zelf aangaat, is het van belang dat je je bezoekers ter plekke van informatie over de aanwezige kunstwerken of objecten kan voorzien. Of dit nu in de vorm van bordjes of kaartjes geschiedt, of dat je jouw bezoekers een luistertour aanbiedt, het maakt in feite niet uit, als de informatie maar toegankelijk is.

Ook door middel van het aanbieden van rondleidingen kun je jouw bezoekers informatie verschaffen over de verzamelingen in je museum. Hier kun je natuurlijk ook één of meerdere mensen voor in dienst nemen wanneer het een wat groter museum betreft. Ook speciale rondleidingen voor bijvoorbeeld kinderen doen het altijd goed. Door zulke activiteiten te organiseren, trek je als museum een breder publiek aan en kun je bijvoorbeeld scholen de mogelijkheid bieden om een begeleide tour door jouw kunstkabinet te maken.

Droom groots!

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden wat betreft het stichten van een museum. Er bestaan immers hele kleine musea welke in of bij een woonhuis gevestigd zijn, maar er zijn natuurlijk ook immens grote musea, zoals het Guggenheim museum in Bilbao. Het is maar net wat je zelf wilt! Echter, om een groot museum op te richten heb je vanzelfsprekend een groot startkapitaal nodig. Als dit echt jouw droomwens is, dan zou je eens kunnen overwegen om een bedrijfslening via Qeld aan te vragen. Ook kun je natuurlijk klein beginnen, en gedurende de jaren die volgen, jouw museum steeds verder uitbouwen. Dit duurt wellicht wat langer, maar dan kun je achteraf wel zeggen dat je jouw museum vanaf de grond hebt opgebouwd.

Vergunningen

Wanneer je een museum in of bij je woonhuis wilt starten en als het daarna slechts op afspraak te bezoeken is, dan heb je in feite geen vergunning nodig. Wil je echter werken met openingstijden zodat bezoekers spontaan naar binnen kunnen lopen, dan moet het een pand betreffen met een bedrijfsbestemming, en in dat geval is een woonhuis vaak niet geschikt. Wanneer het uitbaten van een museum een bedrijfsmatig karakter krijgt, bijvoorbeeld omdat je een hogere entreeprijs vraagt of omdat je snuisterijen verkoopt in een museumwinkeltje, dan dien je jezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. In dat geval is het aan te raden om je bedrijf op te richten als ware het een stichting. Je kunt dan namelijk ook op naam van je stichting bepaalde subsidies aanvragen. Dit biedt jou vervolgens weer financiële ondersteuning bij jouw onderneming.

apptheme