Gala Yousif, beeldend kunstenaar uit Soedan

Hoewel Gala Yousif al een befaamd beeldend kunstenaar is in zijn eigen land en andere naburige Afrikaanse landen, en inmiddels ook naam heeft gemaakt in de Verenigde Staten, heeft hij tot op heden nog niet zoveel bekendheid verworven in de Europese landen. Maar daar kan uiteraard elk moment verandering in komen. Wie weet exposeert hij zijn werk over enkele jaren in een van de beroemde kunstgaleries die Nederland rijk is!

De visie van Yousif

De bevlogen beeldend kunstenaar beschouwt zijn schilderstalent als een geschenk dat hij met iedereen wil delen. Zijn intentie is om van de wereld een betere plek te maken. Dat betekent niet dat zijn kunstwerken per definitie mooi moeten zijn. Het gaat om de onderliggende boodschap en de bewustwording die daaruit voort kan vloeien. Het is de bedoeling dat mensen na gaan denken, aldus Yousif.

Khartoem

Gala Yousif (1986) is geboren en getogen in het stadje Rufaa, dat ten zuidoosten van de Soedanese hoofdstad Khartoem ligt. Zijn moeder is gestorven aan malaria toen Yousif nog maar één jaar oud was. Hij heeft dit ervaren als een zeer groot gemis. Yousif vermoedt dat hij het schilderstalent van zijn moeder heeft geërfd. Het ligt voor de hand dat hij uiteindelijk naar de nabijgelegen hoofdstad is vertrokken om daar een kunstopleiding te volgen. Er is tot dusver maar één kunstopleiding in heel Soedan, namelijk het ‘College of Fine & Applied Art’ dat deel uitmaakt van de ‘Sudan University of Science & Technology’. Dit college mag dan ook beschouwd worden als een verrijking van de hedendaagse Soedanese cultuur. Het instituut hoopt om in de toekomst behalve regionaal ook internationaal van enige betekenis te kunnen zijn in de wereld van de beeldende kunsten.

Kunststudio

In 2012 heeft Yousif samen met twee vrienden die hij al kende van het Art College, een eigen kunststudio opgericht met de naam Khaish Studio, waar hij dagelijks werkt. Deze studio dient zowel als atelier als expositieruimte. Bovendien kan deze studio als een gezamenlijk kunstproject beschouwd worden van de drie kunstenaars. Het werk van Yousif is echter niet alleen in deze studio te bewonderen: in de Mojo Gallery te Khartoem bevinden zich ook creaties van de beeldend kunstenaar. De afstand tussen Khaish Studio en de Mojo Gallery kan misschien tegenvallen, omdat Khartoem een grote stad is. Daarom is het handig om stevige wandelschoenen zoals Rieker Schoenen te dragen in de Soedanese hoofdstad. De kunstwerken van Yousif zijn namelijk zeer de moeite waard om te bezichtigen!

Inspiratie

Yousif laat zich vooral inspireren door de felle Afrikaanse kleuren en de Afrikaanse cultuur in het algemeen. Bovendien haalt hij inspiratie uit zijn jeugdherinneringen: de bonte kleuren van het platteland nabij zijn geboorteplaats Rufaa en de omgeving van de Nijl met haar mensen, huizen en cultuur. Kunstcollecties van zijn hand zijn onder meer ‘Age of Nothing’, ‘Crowded’ en ‘Silence of Waiting’.

apptheme