Een kijkje in het kunstmuseum van Groenland

Omdat de meeste kunstmusea en galerieën van Nederland en omliggende landen in menig artikel uitgebreid besproken worden, kijken we ditmaal achter de noordelijke horizon én verder…. tot we in het sprookjesachtige sneeuwlandschap van Groenland aangekomen zijn. In de hoofdstad van Groenland bevindt zich een bijzonder kunstmuseum, waar maar weinig mensen van gehoord hebben: Het Nuuk Art Museum. Dit museum is gehuisvest in een voormalig kerkgebouw in Nuuk.

[IMAGE=dW3hsQdUxCx0.jpg]

Kunstcollectie

[IMAGE=bMB3bRczEg6h.jpg]

Het waren Svend en Helene Junge Pedersen die hun verzameling kunstwerken in 2005 hebben afgestaan aan het culturele centrum van Groenland. Al in de jaren ’60 van de vorige eeuw begon het echtpaar kunst op te kopen van de lokale bevolking, zoals sculpturen en tupilaks en al gauw werd de verzameling aangevuld met snijwerk en sculpturen uit heel Groenland. Tot de kunstverzameling van het inmiddels overleden echtpaar behoren echter ook kunstwerken van Deense kunstenaars, waaronder Emanuel A. Petersen, Harald Moltke en Christine Deichmann, die in het begin van de 20e eeuw regelmatig naar Groenland reisden om er prachtige landschappen en portretten van de lokale bevolking te schilderen. De kunstcollectie van Svend en Helene Junge Pedersen maakt deel uit van de permanente kunst tentoonstelling in het Nuuk Art Museum en is daar dus nog steeds te bewonderen!

Moderne kunst uit Groenland

In 2007 opende het kunstmuseum van Nuuk officieel haar deuren. Dit was natuurlijk een feestelijke gebeurtenis voor de inwoners van de Groenlandse hoofdstad. De opening werd dan ook gevierd met heerlijke sneeuwvlok-taarten. die in Nederland overigens bij jeeigentaart.nl besteld kunnen worden. Deze antieke kunstcollectie wordt geregeld aangevuld met moderne kunst uit Groenland. Hieronder volgen enkele beeldende kunstenaars die regelmatig hun werk in het Nuuk Art Museum exposeren.

Buuti Pedersen

De beeldend kunstenares Buuti Pedersen (1955), geboren en getogen in Groenland, heeft in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw enkele opleidingen, waaronder kunstopleidingen, gevolgd in Denemarken en vanaf de jaren ’90 begon ze haar werk in Det Grønlandske Hus in Kopenhagen te exposeren. Al gauw volgden exposities in het Nuuk Art Museum, maar ook in landen als IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland heeft Pedersen inmiddels naam gemaakt als beeldend kunstenares. Op deze video is haar werk te bewonderen.

Miki Jacobsen

Het Nuuk Art Museum exposeert regelmatig werk van Miki Jacobsen (1965). Jacobsen volgde van 1983 tot 1992 kunstopleidingen in zowel Nuuk als Kopenhagen. Daarna studeerde hij nog enkele jaren in Halifax, Canada. Jacobsen is geïnspireerd door de traditionele Groenlandse kunst die voornamelijk gebaseerd is op de mythen van de Inuit. Hij weet zijn inspiratie echter op een moderne manier vorm te geven en de resultaten zijn zeer verrassend. Jacobsen exposeert inmiddels ook in andere Europese landen en in Noord-Amerika.

Pia Arke

Pia Arke (1958-2007) kwam oorspronkelijk uit het noorden van Groenland, maar verhuisde op 13-jarige leeftijd met haar ouders naar Denemarken, waar ze een kunstopleiding volgde te Kopenhagen. Al in de jaren ’80 begon ze haar schilderijen ten toon te stellen. Arke maakte zich sterk voor het lot van de Inuitvrouwen en dat is duidelijk terug te zien in haar prachtige kunstwerken.

apptheme