De juiste fotolijst kiezen

Wanneer je een foto, poster, tekening of schilderij aan de wand wilt hangen kan een bijpassende fotolijst het kunstwerk enorm ophalen. De fotolijst zorgt immers niet alleen voor bescherming van de afbeelding, maar door het op de juiste manier te gebruiken kan het ook echt een toevoeging zijn aan het kunstwerk. Er zijn tegenwoordig enorm veel verschillende fotolijsten verkrijgbaar, en we kunnen ons voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom in dit artikel een uitleg over een aantal veelgebruikte fotolijsten, zodat je de juiste keuze kunt maken bij het inlijsten van je kunstwerk.

Wissellijsten

Een wissellijst is doorgaans voorzien van glas of plexiglas en is te krijgen in een keur aan materialen, maten en kleuren. De maten van de meeste wissellijsten zijn echter vaak wel standaard maten. Wissellijsten worden over het algemeen gebruikt om foto’s of posters in te doen. Dergelijke lijsten zijn op een dusdanige manier gemaakt dat het verwisselen van een foto of poster een erg eenvoudig klusje is.

Baklijsten

Een baklijst gebruikt men voor het inlijsten van een canvasdoek op een spieraam. Dergelijke lijsten zijn eigenlijk een soort van kistje waarin je werk passend of zwevend in komt te zitten. Baklijsten zijn verkrijgbaar in een aantal standaard maten, maar vaak worden ze op maat voor een bepaald schilderij gemaakt.

Boxframes

Een zogeheten boxframe wordt ook wel 3D-lijst, vitrinelijst of kastlijst genoemd. Het is in feite een soort klein vitrinekastje dat je aan de muur kunt hangen. Een boxframe kun je dus voor allerlei voorwerpen gebruiken, maar wat je vaak ziet is dat er voorwerpen van textiel in verwerkt worden of voorwerpen uit de natuur. Denk hierbij aan droogbloemen, schelpen, steentjes, etc.

apptheme